Живот и Стил

Уште ги готвите тестенините во вода? Еве зошто тоа е грешка!

Уште ги готвите тестенините во вода? Еве зошто тоа е грешка!

Тестенините одамна го освоија светот, вкусни се, сестрани и пред се спасителни во временска криза, бидејќи се подготвуваат многу брзо. Но, ако сепак го готвите во вода, проверете зошто правите „грешка“.

Со многу корисен трик во готвењето можете да го подготвите уште побрзо, но и повкусно.

Наместо да готвите тестенини во вода, сега можете да ги готвите во сос. Ова ќе ви заштеди многу време – што е совршено за оние денови кога треба да подготвите нешто навистина брзо – а тестенините ќе имаат уште побогат вкус.

Гответе ги во сос од домати

Подгответе сè за сосот – можете да користите конзервирани домати, да додадете лук, маслиново масло, босилек и сè друго што вообичаено би го користеле за да направите домашни пасирани домати. На крајот додадете малку вода и секако тестенините. Оставете да зоврие и потоа оставете да се свари.

На почетокот ќе биде прилично воденo и нема да изгледа многу вкусно, но не грижете се, тестенините ќе ја впијат водата, оставајќи ве со густ сос (скробот од тестенините ќе се погрижи за ова) и навистина богат вкус.

И уште една добра страна – ќе извалкате само едно тавче.

Сос од пармезан и лук

Потребни ви се: еден путер, 4 чешниња лук (ситно сечкани), 2 чаши пилешки супа, 1 чаша млеко, 220 гр тестенини (на пр. фетучини), сол и бибер по вкус, рендан пармезан (по вкус), свеж магдонос.

Брзо пропржете го лукот на путер, покријте го со густин и млеко, додајте ги тестенините и посолете и побиберете по вкус. Ставете ги тестенините да зовријат, а потоа намалете ја топлината и варете додека тестенините не се сварат по ваша желба. На крајот измешајте пармезан и сечканиот магдонос.

Пица паста

Потребни ви се: Маслиново масло, колбас, пиперка, пасирани домати, оригано, босилек, лук, тестенини (на пр. ротини), сол и бибер, моцарела и свеж магдонос.

Колбасот (или кое било друго месо по ваш избор) ситно се сечка и брзо се пропржува, се додава ситно сечканата пиперка, се пржи минута-две, па се додава доматот, малку вода и на крај се додаваат тестенините во садот.

Кога тестенините ќе зовријат, намалете ја топлината и варете додека не се сварат тестенините. На крајот измешајте моцарела и сечканиот магдонос.

Но, ако имате уште малку време и волја: ставете ги тестенините во сад за печење, посипете ги со моцарела и неколку ситно сечкани пиперки и ставете ги во рерна неколку минути – да се растопи кашкавалот и да порумени малку. Може да подготвите и болоњезе, сос од зеленчук, карбонара…

Извор: Попара