Живот и Стил

Старинска попара: Заборавено јадење од кујната на баба со кое пораснале генерации

Старинска попара: Заборавено јадење од кујната на баба со кое пораснале генерации

Ви треба:

300 гр бајат леб
2 литри вода
2 лажички сол
100 гр домашна свинска маст
2 лажици крем
200 гр сирење

Подготовка:

Исечете го лебот на не многу мали парчиња. Истурете вода во тава и ставете ја на оган. Посолете кога ќе зоврие, додадете го исечениот леб, потопете и оставете да се вари 2 минути. Извадете го лебот и префрлете го во огноотпорен сад. Намачкајте го лебот со кремот и сирењето, загрејте ги маснотиите и прелијте ги врз кашкавалот, треба да слушнете како „крчка“ кога ќе го прелиете.

Извор: Попара