Живот и Стил

Што се празниците без варено вино? Комбинација на зачини и вкусови која ќе ја паметите долго по зимата

Што се празниците без варено вино? Комбинација на зачини и вкусови која ќе ја паметите долго по зимата

Што се божиќните празници без варено вино? Незаборавната комбинација на вкусови и зачини нè тера да ја паметиме секоја голтка до крајот на годината, а овој рецепт ќе го споделувате со месеци по Божиќ.

Слично на сангријата, виното оди добро со додавање на силен пијалок, па слободно додадете малку вотка, рум или ракија на варено вино – или целосно исфрлете го. Што се однесува до зачините, не прескокнувајте ѕвезден анасон, каранфилче и стапчиња цимет.

Следете ги упатствата и добро загрејте се со шолја врвно варено вино!

Состојки:

750 мл црвено вино (каберне совињон или мерло)
100 мл ракија
1 портокал
50 гр свежа брусница
4 каранфилче
2 ѕвезден анасон
2 стапчиња цимет
2 лажици кафеав шеќер

Подготовка:

Излупете го портокалот и исечете го на кришки, а брусницата исечете ја на половина. Сите состојки се мешаат во тенџере и се варат на тивок оган 15 минути со повремено мешање. Исклучете ја топлината и истурете во чаши, по желба декорирајте со овошје и послужете.

To top