Грееното вино е традиционален пијалак кој се пие во есен и зима, најмногу за време на празниците.
Традицијата за подготовка на грееното вино доаѓа од Северна Европа.
Грееното вино е добро за здравјето на организмот. Ги штити срцето и крвните садови. Го спречува воспалението и помага за проблемите со висок притисок. Може да го користите и за да ги ублажите симптомите на настинка и грип.
Како да го подготвите овој вкусен пијалок?
Состојки:
- Четири лимони
- Два портокали
- Две шишиња црвено вино
- 1,2 литри вода
- 16 каранфилчиња
- Две стапчиња цимет
- 150 гр. шеќер
Начин на подготовка:
Истурете вино и 1,2 литри вода во сад со поклопец. Додајте кора од портокал, каранфилче и стапчиња цимет.
Почекајте да зоврие, а потоа намалете ја температурата и оставете го на огин еден час. Засладете со шеќер според вкус. Послужете со портокали и лимони.