Живот и Стил

Користите ли вино во готвењето? Тогаш ова навистина треба да го знаете

Користите ли вино во готвењето? Тогаш ова навистина треба да го знаете

Чаша бело вино во рижото, цела чаша бургундско вино за печење на говедско месо – многу рецепти имаат употреба на алкохол, но експертите предупредуваат дека алкохолот не секогаш испарува.

Алкохолот при готвењето испарува, зарем не?

„За жал не е така едноставно“ – вели Саша Рохн, професор по хемија на универзитетот во Хамбург.

„Теоретски алкохолот испарува на 78.3 степени целзиусови. Но, се поврзува со другите намирници и така останува во јадењето“.

Малку е истражено како некои од состојките во јадењата меѓусебно реагираат и поради тоа не е возможно да се докаже колку јадењата кои се приготвуваат со алкохол имаат процент алкохол во нив.

Истражувањето на универзитетот во Идахо од 1992-та година имало различни резултати во шест тестирани јадења од кои динстаното месо имало 4 отсто алкохол по готвењето.

„Времетраењето на готвењето има голема улога како и температурата и количината на алкохол кое се става во јадењето. Нема цврсто правило по кое може да се пресмета колку алкохол испарува во одредено време“ – вели Рох, додавајќи дека трудниците и малите деца треба да избегнуваат храна која се приготвува со алкохол.

извор:точка.ком.мк

To top