Оригинален рецепт за десерт број еден од елитните слаткарници
Состојки:
125гр путер
100 гр шеќер
5 јајца
100 гр мелени бадеми
50гр мелени бисквити
100 гр растопено чоколадо за готвење
20гр брашно
1 лажица цимет
За фил:
1дл млеко
150 гр шеќер
100 гр чоколадо за готвење
100гр путер
Глазура:
100 гр чоколадо
5 лажици масло
Подготовка:
Прво, направете го филот ставајќи ги сите состојки во тенџере, мешајќи и кога ќе зоврие варете 5 минути со постојано мешање.
Префрлете го филот во плех испрскан со вода и оставете да се излади.
Изматете го путерот со 50 гр шеќер и жолчки, а потоа додадете ги белките изматени со преостанатиот шеќер.
Измешајте ги другите состојки и соединете ги со путерот и јајцата.
Подмачкајте го плехот со путер, посипете со брашно и истурете ја подготвената маса.
Печете во загреана рерна на 200С 40 минути.
Кората е печена кога ќе се оддели од рабовите на плехот, а со нож може да проверите и така што ќе ја прободете во средината и ако нема ништо на ножот кога ќе го извадите тогаш кората е печена.
Испеченото тесто извадете го од калапот, пресечете го попречно за да добиете 3 кори и оставете ги да се оладат.
Изфилувајте ја долната и средната кора со подготвениот крем и одозгора ставете ја најтесната кора.
Растопете го чоколадото со маслото и прелијте ја тортата.
Наредете ги бадемите на средина.
извор:попара.мк