Кремаста горгонзола, хопла, крцкави ореви и спанаќ е се што ви треба за брз летен сос кој е кремаст и полн со вкус, а можете да го послужите со тестенини, њоки или да го прелиете врз зеленчук од рерна. Наместо спанаќ, ќе ви помогне и зачинета рукола или блитва. Чекор кој не треба да се прескокне е пржењето на оревите во сува тава, бидејќи даваат одлична арома.
Состојки:
250 гр тестенини
20 гр путер
1 среден кромид
200 мл крем
100 гр млад спанаќ
80 гр горгонзола
30 гр пармезан, изрендан
30 гр ореви, плус за сервирање
сол, бибер
Подготовка:
Сварете големо тенџере со вода и сварете ги тестенините според упатствата на пакувањето. Зачувајте чаша вода од тестенините пред да ги исцедите.
Во меѓувреме, растопете го путерот во голема тава и пропржете го кромидот на средна топлина 1-2 минути додека не омекне. Додадете го кремот и варете 2 минути со често мешање. Во друга тава кратко пропржете ги оревите.
Измешајте малку вода од тестенините во тавата со кромидот, потоа додадете го спанаќот и варете една минута додека малку не овене. Потоа додадете ја горгонзолата и измешајте да се соедини.
Кога сосот ќе зоврие, измешајте ги сварените тестенини, а потоа измешајте ги пармезанот и тостираните ореви. Зачинете по желба и послужете веднаш.