Турската јајла чорба е една од најпознатите чорби на класичната турска кујна. Во турската култура, јогуртот има многу посебно место и го користат во комбинација со безброј јадења како ќебапи, мезе, како и главни јадења.
Потребни состојки:
60 гр ориз
700 милилитри вода
250 милилитри јогурт
1 жолчка од јајце
1 лажичка сол
2 лажици путер (или маргарин)
2 лажици нане во прав
Начин на подготовка:
Прво измијте го оризот и потоа ставете го во тенџере заедно со 500 милилитри вода, додајте сол и варете околу 15 минути, додека не омекне. Потоа намалете ја топлината.
Во сад, изматете го јајцето, ставете јогурт, брашно и 200 милилитри вода и добро измешајте.
Додадете ја смесата со јогурт во тенџерето и промешајте полека за да оставите оризот и јогуртот добро да се измешаат. Постојано мешајте додека не зоврие (варете околу 10 минути).
Во посебна тава, стопете го путерот и додадете го нането, промешајте неколку пати и потоа истурете го во чорбата.
извор:кафепауза.мк