Ако сонувате за сончеви денови, уживање на отворено и долги вечери, не сте сами. Сепак, летото е далеку и важно е да се одржува здрав ум и тело во текот на зимата.
Совет од британската NHS е дека секој треба да размисли за земање додаток на витамин Д во текот на есента и зимата.
Витаминот Д – кој е неопходен за одржување на здрави коски, заби и мускули – се произведува во телото со директна сончева светлина на кожата.
„Витаминот Д е важен витамин за консумирање во текот на целата година, но особено во зима, развојот на недостаток е почест“, вели диететичарот Рема Пател.
„Ова е затоа што сончевата светлина е најдобриот извор на телото на витамин Д, а помеѓу октомври и април, УВ зрачењето не е доволно за да го произведе“.
Тоа значи дека поголема е веројатноста да се чувствуваме лошо и почесто да се разболуваме. Значи, иако добивањето витамин Д само од сончева светлина не е дел од равенката, што друго можете да направите? Еве три едноставни начини да го зголемите витаминот Д во зима.
Важно е да имате исхрана богата со сите витамини и минерали, но особено е важно да внесете малку повеќе витамин Д во вашите оброци во текот на зимата .
Рема препорачува мрсна и масна риба како лосос и скуша барем еднаш или два пати неделно.
„Ако не јадете риба, друга храна како јајца и печурки обезбедуваат витамин Д, како и збогатената храна и пијалоци како растително млеко и некои житарки“, додава тој.
Извори на храна на витамин Д:
масна риба – како лосос, сардина, харинга и скуша
црвено месо
црниот дроб
жолчка
збогатена храна – како што се некои масни намази и житарки за појадок
Нема штета ако земате суплементи, особено кога станува збор за витаминот Д. Сепак, Рема препорачува да разговарате со вашиот општ лекар за да ја одредите дозата што е соодветна за вас.
Да, знаеме, последното нешто што некој од нас сака да го направи кога времето е лошо и студено, но Рема препорачува 15 минути сончева светлина дневно. Ставете капа и шал и одете на брза прошетка. Земете грицки или убаво, топло кафе за да се мотивирате.
Извор: Кајгана