Пандемијата на корона вирусот си го направи своето, па промените во овој аспект на животот се забележуваат.
По многу други предвидувања за оваа година, дојдовме и до исхраната. Пандемијата на корона вирусот си го направи своето, па промените во овој аспект на животот се забележуваат. Затоа, направивме едно истражување и се обидовме да најдеме одговор на прашањето каква храна ќе консумираме најмногу во месеците пред нас…
Имунитетот на прво место
Линијата помеѓу храната и додатоците што ги користиме повремено ќе стане потенка. И оваа година ќе се погрижиме за имунитетот, а покрај овошјето и зеленчукот, ќе воведеме и пробиотици, пребиотици и зачини, пред се ѓумбир и куркума.
Без прескокнување појадок
Се повеќе вработени работат од дома, а условите за специфичен појадок се исполнети, како што се, на пример, каша, палачинки, тост од авокадо или пржени јајца.
Полн шпајз
Новите околности наметнаа различни навики на потрошувачите. Шпајзите се полни, бидејќи никој не може да предвиди што може да тргне наопаку. Ова значи дека има забележително зголемување на купувањето тестенини, ориз, житарки за појадок, сосови и зачини.
Кафе во различни форми
Многумина од нас не можат да замислат утро без кафе, но оваа година одиме чекор подалеку, избирајќи слатки, житарици, сладолед и други слатки колачи со овој вкус.
Здрава храна за бебиња
Иако производителите се обидуваат да го задржат квалитетот на храната за најмладите, оваа година тие ќе посветат посебно внимание на тој сегмент од исхраната.
Помалку отпад
Оваа година не остава простор за фрлање храна, која сè уште е во јадење состојба. Време е конечно да ги искористиме остатоците од масата за да подготвиме нови јадења. Дури и кората од овошје и зеленчук може убаво да се користи, а се знае дека е полна со хранливи материи и растителни влакна.
Масла
Екстра девственото маслиново масло е сè уште број 1 во кујните на многу семејства, но не треба да заборавиме на лешник, тиква и други масла, кои не само што се здрави, туку и вкусни.
Комбуха
Тоа е печурка која потекнува од Далечниот исток, чија обработка резултираше со сладок пијалок кој содржи алкохол. Поради неговиот состав може да се конзумира и како одличен пробиотик.
Леблебија
Оваа храна е многу честа на Блискиот исток, бидејќи е богата со протеини, обезбедува енергија, а истовремено има и многу пријатен вкус. Леблебијата се користи во подготовката на фалафел и хумус, кои оваа година често ќе бидат дел од трпезата.
Сушено овошје и зеленчук
Омилена закуска за оваа година, на која ќе се свртиме кога сакаме да го задоволиме гладот, е суво овошје и зеленчук, кои имаат висока калорична и хранлива вредност. Ако сакате да го подобрите вкусот, секогаш можете да додадете зачин што го сакате – цимет, незасладено какао или ѓумбир.
извор: Попара.мк