Кога станува збор за десерт на славската трпеза, ситните колачи кои не се печат се задолжителни.
Ситните колачи се едни од омилените на трпезата, а за оние кои се подготвуваат за гозба особено се скапоцени затоа што се подготвуваат многу брзо и едноставно, често и со само неколку состојки.
Меѓу најпопуларните опции се чоколадните бомбици, а оваа варијанта со рум лесно се подготвува, вкусна е и совршена за да ги заслади гостите после ручекот или вечерата.
Чоколадни рум бомбици:
– 100 грама темно чоколадо;
– 100 грама мелени ореви;
– Суво-грозје по вкус;
– 250 грама мелени бисквити;
– 250 грама шеќер во прав;
– 250 грама маргарин;
– 2 лажички рум.
Подготовка:
Со миксер изматете го маргаринот којшто сте го помешале со шеќерот во прав. Додадете ги бисквитите, оревите и румот, но оставете настрана една лажица од мелените бисквити за да имате за посипување.
Добро измешајте ја смесата сѐ додека не биде компактна. Обликувајте топчиња, а во средината од секоја бомбица ставете 1-3 зрнца суво-грозје.
Стопете чоколадо, па со тоа прелијте ги бомбиците.
Ставете ги во корпички и додека сѐ уште чоколадото е топло посипете ги со мелените бисквити.
На здравје!
извор:точка.ком.мк
фото:Shutterstock