Ако сакате да направите вкусна и здрава ораховача, ви го претставуваме совршениот рецепт кој е стар 90 години.
Во народната медицина се користи веќе стотина години како лек за гастроинтестинални проблеми и за штитната жлезда. Лековитиот ликер од ореви, популарната ораовача ќе ви помогне при заболувања на стомакот и на штитната жлезда.
Зелените плодови на оревот се берат од 15 до 30 јуни, зависно од климата. Овој природен рецепт е идеален за зајакнување на имунитетот, особено во текот на зимските месеци, а исто така помага при гадење и анемија. Младите ореви, додека се уште зелени, се богати со витамин Ц и токму затоа се добри за штитните жлезди.
За овој рецепт потребно ви е:
– 18 млади зелени ореви,
– 1 кг шеќер (или уште подобро мед),
– 2 литри домашна ракија,
– 2 домашни лумони,
– 1 портокал,
– 2 каранфилчиња,
– 2 – 4 листа пелин,
– 1 стапче цимет,
– 1 махуна ванила,
– 5 зрна кафе,
– 1 ванилин шеќер,
– 1 литар бело вино
Припрема:
- Измијте ги оревите, исечете ги на половина или дури на четири дела;
- Лимонот и портокалот измијте ги и исечете ги на кришки, па додајте ги во лонецот;
- Во голем лонец или пластична канта наредете ред ореви, па посипете ги со пола шеќер;
- Додајте ги лимонот, портокалот, каранфилчето, пелинот, циметот, ванилата, зрнцата кафе и остатокот од оревите и шеќерот;
- На крај, сето тоа прелијте го со ракија и добро промешајте и ставете го капакот.
- Садот држете го на сонце 40 дена, но секој ден мешајте по малку, за подобро да се поврзат состојките;
- по 40 дена, мешавината процедете ја со газа и додадете литар вино и ванилин шеќер.
- Добиениот ликер сипете го во стаклени шишиња и чувајте ги на темно и ладно место.