Живот и Стил

Рецепт на дeнот: Пикантно бело месо во балсамико сос

Рецепт на дeнот: Пикантно бело месо во балсамико сос

Белото месо можете да го подготвите на милион начини, а ова е еден од најдобрите рецепти. Лесен е, а вкусот е фантастичен.

Кога имате бело месо и компири за ручек, нема човек што ќе одбие. Белото месо е класифицирано како суво, па затоа е важно како го подготвувате, а најдобар начин за тоа е да го испржите или да го динстате во сос.

Денеска ви носиме рецепт за зачинето пилешко во ароматичен сос од булјон и балсамико. Подготовката е едноставна, а месото е неверојатно сочно.

Потребни состојки:

  • 1 пилешко филе
  • 2 лажици брашно
  • 2 јајца
  • 30 гр пармезан
  • ½ китка магдонос
  • 1 лута пиперка
  • маслиново масло
  • 30 гр путер

За сосот:

  • 250 мл булјон
  • 1 лажичка балсамико оцет
  • 1 чешне лук
  • 1 гранче мајчина душица
  • сок од лимон
  • ½ магдонос
  • 30 гр путер

Подготовка:

Скршете ги јајцата во сад, посолете и побиберете, додајте сечкан магдонос, пармезан и ситно сечканата лута пиперка. Сè добро измешајте. Белото месо исечкајте го по должина и отворете го (да се добие форма на пеперутка), потоа покријте го со проѕирна фолија и мавајте го со чекан за месо. Валкајте го во брашно, па во зачинетата смеса со лута пиперка.

Во тавата истурете маслиново масло и растопете го путерот, па пропржете го месото. Извадете го белото месо и истурете го булјонот во истата тава. Кога ќе почне да врие, додадете балсамико оцет, мелено лукче, сечкана мајчина душица, сок од лимон, сечкан магдонос и путер. Мешајте додека не се растопи путерот, па вратете го белото месо. Прелијте со сосот и динстајте уште 2 минути.

To top