Живот и Стил

Рецепт за вкусен прелив заради кој сите конечно ќе го засакаат карфиолот

Рецепт за вкусен прелив заради кој сите конечно ќе го засакаат карфиолот

Карфиолот е флексибилна храна која може да се подготви на различни начини – можете да ја готвите, печете, динстате. Во згмечена форма е одлична замена за оризот, а во смути наместо банана можете да ставите замрзнати цветови – ќе ви даде кремаста текстура без дополнителни калории.

Не ви се допаѓа карфиолот? Големи се шансите да не сте го подготвиле како што треба. Во својата природна форма, карфиолот има многу неутрален вкус и треба добро да се зачини.

Не знаете како да додадете вкус? Имаме решение! Подгответе го овој едноставен прелив на база на готови печени пиперки од продавница, бадеми и магдонос.

Состојки:

1 главица карфиол
200 гр печени пиперки од тегла
80 мл маслиново масло
30 гр листови од бадем
2 лажици овошен оцет
1-2 чешниња лук
1-2 лажици лут сос по желба
½ лажичка чадена пиперка во прав
свеж магдонос
сол и бибер по желба

Подготовка:

Загрејте ја водата во големо тенџере и малку посолете ја. Ставете го исчистениот карфиол искинат или исечен на помали парчиња.

Варете додека карфиолот не омекне. Само внимавајте да не се превари карфиолот бидејќи така ќе го расипе вкусот на целото јадење. Карфиолот исцедете го од водата и оставете го на страна малку да се излади.

За тоа време направете го преливот за зеленчукот: во сечкач за зеленчук или во добар блендер ставете исцедени печени пиперки, листови од бадем, излупен лук, оцет, чадена пиперка во прав, грст свеж магдонос и малку сол и бибер. Истурете го маслото и пулсирајте додека не добиете густа мазна смеса.
Вкусете ја смесата и додадете лут сос како срирача. Прилагодете ја пикантноста по ваша желба. Оставете го преливот на страна.

Загрејте тава со малку масло, а потоа кратко пропржете ја карфиолот додека не добие златно-жолта боја.
Печениот карфиол измешајте го со преливот и послужете веднаш.

Добар апетит!

Извор: Курир.мк

To top