Солените топчиња се исто толку вкусни како и слатките, а гостите ги обожаваат. Одлично предјадење кое можете да го послужите на празнична трпеза со домашна сланина и сирење. Топчињата се вистинско уживање за грицкање, а доколку не сакате да го апсорбираат вишокот масло, прочитајте што треба да направите. Мезе кое лесно се прави и гостите ќе бидат воодушевени.
Состојки:
– 4 компири
– 1 лажица оризово брашно
– 1/2 лажица пченкарен скроб
– 40 гр рендано сирење
– 1 кафена лажичка сол
– сусам
Подготовка:
Излупете го компирот и варете го 20 минути. Процедете, па додадете го оризовото брашно, скробот, сирењето и убаво измешајте. Формирајте топчиња, па натопете во вода, па потопете во сусам. Се пржи во масло.