Живот и Стил

Рецепт за арапски палачинки со крем сирење

Рецепт за арапски палачинки со крем сирење

На списокот со 50-те најдобри десерти во светот има десерти како што се турската баклава, австриската штрудла од јаболка, како и арапските палачинки полнети со крем сирење, суво овошје и ореви, а често им додаваат и розова вода и цимет.

Слатка и миризлива розова вода е дестилат на ливчиња од роза, но исто така можете да го замените со некој сладок сируп или мед. Постојат многу варијации на темата арапски палачинки – тие се разликуваат по големина, како и по начинот на подготовка. По полнењето може да се сервираат веднаш или да се пржат во масло или да се печат.

Потребни сосотојки:

За палачинките:

  • 120 г брашно
  • 120 г гриз
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1/2 лажичка сув квасец
  • 1/4 лажичка сол
  • 580 милилитри топла вода
  • 35 г мелени ф’стаци
  • мед по желба

За полнежот:

  • 1 лажица гриз
  • 1 и половина лажици брашно од скров
  • 250 милилитри млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 лажици маскарпоне
  • 60 г леб насечкан на коцки

Начин на подготовка:

  1. Ставете ги сувите состојки во сад, а потоа додадете вода и промешајте. Покријте го садот и оставете го да отстои 30 минути. Тестото треба да биде потенко од она за нашите палачинки.
  2. Подгответе го полнежот. Измешајте гриз, брашно од скроб и 60 милилитри млеко и ванила. Загрејте го ова на шпоретот додавајќи го остатокот од млекото и мешајќи додека не стане густо и пенливо. Потоа, додадете го маскарпонето и убаво измешајте додека не се соедини, па додадете ги коцките леб и оставете да се олади.
  3.  Загрејте ја тавата и истурете 2 лажици од смесата за палачинки. Печете додека не се појават меурчиња. Палачинките не треба да се вртат, доволно е да ги печете само од едната страна.
  4. Ставете околу една лажица мешавина од смесата со сирење во секоја палачинка, спојте ги рабовите и врз нив ставете мелени ф’стаци. Посипете со мед по желба.

извор: кафепауза

To top