Живот и Стил

Приказната за сиромашното момче кое се заљубило во ќерката на еден богаташ

Приказната за сиромашното момче кое се заљубило во ќерката на еден богаташ

Иако тој бил толку сурово одбиен, од некоја причина, момчето не можело толку лесно да ја заборави. Десет години подоцна, се случило чудо.

Приказната за сиромашниот дечко кој се заљубил во ќерката на еден богаташ кружи на интернет.

Тој одлучил да ја запроси, но девојката го одбила затоа што бил сиромашен. Сепак, оваа приказна има важна животна лекција за сите. Во продолжение, потполно ви ја пренесуваме приказната.

– Твојата месечна плата е еднаква на моите дневни трошоци. Како мислиш да се мажам со некој како тебе? Никогаш не би можела да те сакам, затоа заборави ме. Оди најди девојка на твое ниво, па жени се со неа –му препорачала богатата девојка.

Поради тоа што бил толку сурово одбиен, момчето не можел ова туку така да го заборави. Поминало околу десет години, а тие случајно налетале еден на друг во трговскиот центар.

Таа веднаш го препознала дечкото, прва му се јавила и рекла:

“Еј, како си? Се омажив за многу паметен човек, а неговата плата изнесува 15.700 долари месечно! Дали можеш тоа да го оспориш?”

Дечкото, откако ги слушнал овие болни зборови од жената што некогаш ја сакал, едвај ги воздржал солзите и ништо не рекол. Поминале неколку минути кога нејзиниот сопруг се вратил и застанал покрај неа. Пред таа да стаса да каже некој збор, нејзиниот сопруг го препознал младиот човек и му се обратил со голема почит:

“Господине, добар ден! Гледам дека сте ја запознале мојата сопруга!”

– Добар ден и вам господине …!Одговори тој. Мажот потоа се сврте кон својата жена и кажа:

“Мила моја, сакам да те запознам со мојот шеф. Тој е сопственик на оној проект од 100 милиони долари на кој работам!”

Жената изненадена со пресвртот на ситуацијата, не можеше да каже ниту еден збор.

Мажот ѝ само се насмеа и рече:“Па, г-дине Картер. Морам да одам. Имам некои важни состаноци. Ми беше мило што ве видов. Ви посакувам убав ден!”

Потоа неколку минути стоеа и гледаа во човекот што заминува.

Порака на приказната!

Животот е краток. И како огледало е – може да се види само онолку колку што се рефлектира. Затоа, немојте да бидете арогантни или гордо да гледате одозгора на другите поради нивната моментална ситуација. Нештата и околностите можат да бидат поинакви следниот пат.

По првичниот шок, жената го праша сопругот во неверување:“Ова беше твојот шеф?!”

– Да, мила. Тој е многу скромна личност, но неговиот живот е многу тажна приказна. Се раскажува дека некогаш сакал некоја жена која го оставила само поради тоа што бил сиромашен.

Поради тоа, работел многу. И поради фактот дека е многу умен, тој станал успешен. Сега е мултимилионер кој заработува еден милион долари месечно. За жал, тој не ја преболел таа жена и до ден денес останал сам.”

Мажот ја продолжил приказната и додал:

“Колку среќна би била таа жена ако останала со него?!”

Жената остана без текст.