Ова јадење е одличен избор бидејќи во исто време е многу вкусно и полно со витамини и минерали.
Потребно е помалку од еден час за подготовка, а сланината и пармезанот ќе му дадат посебна арома на јадењето
Состојки:
-поголема брокула
-помал карфиол
-70 гр путер
-100 гр сланина
-50 гр брашно -млеко
– 2 кг пармезан
-сол
-пипер
-морско оревче
-400 гр њоки тесто од компир
Подготовка:
Исчистената и исечена брокула и карфиол ставете ја на парчиња и зовријте во зовриена солена вода. По неколку минути исцедете ја бланковената брокула и ставете малку од сосот бешамел во сад за печење.
Посипете со сецкана сланина, наредете ги сварените њоки и прелијте со преостанатиот сос од бешамел.
Печете во загреана рерна на 180 ° C, околу десет минути. Кога ќе пожолти, посипете со пармезан, прелијте со врел путер и послужете.
извор:попара.мк