Живот и Стил

Погрешно ги користите зачините! Не е доволно само да ги ставите во јадењето

Погрешно ги користите зачините! Не е доволно само да ги ставите во јадењето

Општо познато е дека зачините им даваат посебен вкус на јадењата, меѓутоа, за да го искористите сиот нивен потенцијал, треба да ги користите на одреден начин.

– Користењето на зачините може значително да го подобри вкусот на вашите јадења и да го подигне вашето готвење на сосема ново ниво – истакнува нутриционистот Ивана Мишиќ и дава неколку совети за ефикасно користење на зачините:

Чувајте ги правилно.

Зачините со текот на времето ја губат својата моќ, затоа чувајте ги во херметички садови на ладно и темно место. Избегнувајте да ги ставате во близина на извори на топлина како што се шпорети или печки.

Експериментирајте со различни зачини.

Не плашете се да пробате нови зачини и комбинации. Секој зачин има свој уникатен вкус, а нивното мешање може да создаде сложени вкусови.

Внимавајте со количините.

Започнете со мали количини на зачини, особено ако експериментирате со нови рецепти или мешавини за зачини. Секогаш можете да додадете повеќе доколку е потребно.

Знајте кога да додадете зачин.

Некои зачини брзо го ослободуваат својот вкус, додека на други им треба време да се развијат. Додадете зачини кои брзо се ослободуваат кон крајот на готвењето и зачини кои се развиваат подолго на почетокот.

Поврзете ги зачините со вистинските состојки.

Различните зачини добро функционираат со одредени видови храна. На пример, циметот е одличен во слатки јадења, додека кимот често се користи во солени рецепти.

Бидете едноставни.

Не преполнувајте ги јадењата со премногу зачини. Понекогаш, неколку добро избрани зачини можат да бидат поефикасни од сложената смеса.

Вкусувајте додека готвите.

Редовно вкусувајте ја храната додека готвите, особено кога додавате зачини. Ова ви овозможува да ги прилагодите вкусовите за да одговараат на јадењето по ваш вкус.

извор:попара.мк

To top