Пилешко кое се топи во устата.
Состојки:
400 гр пилешко бело месо
една главица свежа брокула
150 гр рендан кашкавал
сол, бибер, лук
2 лажици презла
Сос:
50 гр путер
2 лажици брашно
600 мл млеко
150 гр кашкавал
сол, бибер, морско оревче по желба
200 мл крем за готвење
Подготовка:
Брокулата исчистете ја и одделете ја на помали парчиња, ставете ја да се вари пет минути во зовриена солена вода.
За тоа време пилешките гради исецкајте ги на коцки и пропржете ги на путер.
Подгответе го сосот. Во путерот се пропржува брашното, се трга од оган и се додава млекото со постојано мешање да не се формираат грутчиња. Додадете ги кремот за готвење и кашкавалот, зачинете и варете на тивок оган додека не се згусне.
Намачкајте длабок сад со путер и посипете со презла. Брокулата и пилешкото измешајте ги и ставете ги во сад. Прелијте го готовиот сос, а на крајот посипете со рендан кашкавал.
Печете 20 минути во рерна загреана на 200 степени.
изворк: курир.мк