Докажано е дека пиењето зелен чај е добро за вашето здравје.
Но, тоа важи само доколку се почитуваат правилата: да не се пие повеќе од две или три шолји дневно, да не се пие чајот веднаш по оброкот, секако не со лекови и да се подготвува според препораките – никогаш во зовриена вода, бидејќи на тој начин ги губи сите свои позитивни ефекти.
Овој чај содржи полифеноли, моќни антиоксиданси, кои го чистат организмот од штетни материи, но ако го ставите во врела вода, односно вода чија температура е над 90 степени, неговите листови ќе испуштат прекумерна количина на полифеноли. Ова и не е толку безопасно, бидејќи покрај горчината што ја создаваат сите феноли, голема доза од овој антиоксиданс може да ја наруши работата на метаболизмот и крвните садови и да предизвика разни проблеми од дигестивни до срцеви.
Исто така, штетно е да се чува зелениот чај во топла вода повеќе од три минути, повеќе од тоа што доведува до зголемена концентрација на супстанции што ги содржи ова растение, што целосно го нарушува неговото дејство. Овој чај содржи и кофеин, кој е одличен регулатор на варењето, но влијае на крвниот притисок. Поради неправилна подготовка на чајот, количината на кофеин се зголемува и може значително да му наштети на здравјето. Бидејќи премногу кофеин може да доведе до несоница. Посебно е опасно што може да дојде до нагло зголемување на крвниот притисок, па затоа крвните садови пукаат.
Исто така, многу луѓе користат зелен чај во борбата против вишокот килограми. Навистина го поттикнува забрзувањето на метаболизмот и на тој начин предизвикува телото да почне да ги апсорбира мастите, но доколку пиете повеќе од еден литар зелен чај дневно, може да предизвикате целосен контра-ефект. Максималната дозволена доза на внес на полифенол во организмот на дневна основа е од 300 до 400 мг, а една шолја чај содржи помеѓу 50 и 100 мг.
Зелениот чај е опширно проучуван кај луѓе, животни и во лабораториски експерименти. Резултатите од овие студии покажуваат дека може да помогне во лекувањето на следните здравствени состојби.
Заштита на артериите
Студиите базирани на голем број луѓе покажуваат дека антиоксидантните својства на зелениот чај, или листовите на растението Camellia sinesis, можат да помогнат во спречување на атеросклероза, особено коронарна артериска болест. Овие студии следеле големи групи луѓе со текот на времето, а исто така споредувале групи луѓе кои живеат во различни култури или јадат различни диети. Истражувачите веруваат дека зелениот чај го намалува ризикот од срцеви заболувања со намалување на нивото на холестерол и триглицериди.
Превенција на рак
Неколку студии покажуваат дека зелениот чај помага во заштитата од рак. На пример, стапките на рак се ниски во земји како Јапонија, каде што луѓето редовно консумираат зелен чај. Клиничките студии покажуваат дека полифенолите во зелениот чај може да играат важна улога во превенцијата од рак. Во една студија која ги споредувала луѓето со и без рак на мочниот меур, истражувачите откриле дека жените кои пијат зелен чај се изложени на помал ризик од развој на овој рак. Животните и лабораториските студии покажуваат дека полифенолите во зелениот чај го инхибираат растот на клетките на ракот на дојката.
Активност на мозокот
Според една студија на Универзитетот во Базел, консумирањето зелен чај влијае и на когнитивните способности и функцијата на мозокот. Резултатите од студијата го поврзуваат пиењето зелен чај со подобрена меморија поради ефектите на кофеинот и л-теанинот, аминокиселина која се наоѓа во листовите од чајот и која промовира релаксација.
Посвеж здив
Ако сакате да имате свеж здив, треба да пиете зелен чај. Поточно, во студијата спроведена од Универзитетот за медицински науки Ахваз Џундишапур, испитаниците кои користеле зелен чај како средство за плакнење уста имале посвеж здив.
Побрз метаболизам
Клиничките студии покажуваат дека екстрактот од зелен чај може да го зајакне метаболизмот и да помогне во согорувањето на мастите. Едно истражување покажа дека комбинацијата од зелен чај и кофеин го подобрува губењето на тежината и одржувањето на тежината кај луѓето кои биле со прекумерна тежина или умерено дебели.
Извор: Курир.мк