Циметот е одличен зачин и во летниот период, кога секој десерт од јаболко го прави магичен, а во есен и зима, тој е неопходен додаток на секој топол пијалок. Во сето ова, ние не сме свесни за тоа колку е вреден за нашето здравје.
Од античките времиња се користи како исклучително здрав зачин, се покажа дека го намалува шеќерот во крвта, без да стимулира прекумерна секреција на инсулин, што е важен фактор за губење на тежината. Успешно ги топи масните наслаги. го регулира варењето, ги намалува триглицеридите и лошиот холестерол во крвта. И што е најважно, кога го употребуваме за витка линија, не треба да гладуваме.
Менито не мора драстично да се промени, потребно е само за појадок и ручек да се вклучи обичен јогурт со лажичка цимет или стапче или лажица цимет да се додаде во половина литар зовриена вода. Варениот пијалок треба да биде поклопен и да одстои половина час и да се пие наутро на празен стомак.
За слабеење иделана комбинација е циметот со мед.