Во текот на зимските студени денови имаме потреба од топла, вкусна и здрава храна која ќе не стопли и ќе му обезбеди доволно корисни состојки и енергија за сите дневни предизвици.
Порад тоа, зимската сезона е идеална за вкусни, кремасти потажи, а покрај оние од тиква, костени или карфиол, одличен избор е и потажот од брокула.
Денеска ви претставуваме вкусен и лесен рецепт токму за ова јадење, кое задолжително треба да го пробате дури и доколку не сте голем љубител на овој зелен зеленчук.
– 1 лажица кокосово масло
– 2 згмечени чешниња лук
– 1 главица кромид, исечкан на коцки
– 2 помали брокули, исечкани на покрупни парчиња
– 2 шолји бујон од зеленчук
Начин на подготовка:
1. Загрејте го кокосовото масло во тенџере, на среден оган, а потоа додајте ги кромидот и чешнињата лук.
2. Пржете околу 2 минути, а потоа додајте ги и парчињата брокула и пржете 30 секунди.
3. Додајте го бујонот од зеленчук, поклопете го тенџерето и варете околу 15 минути или додека брокулата не биде доволно мека за да може да се прободе со вилушка.
4. Почекајте малку да се излади, а потоа со рачен миксер или блендер измиксирајте ја смесата.
5. Послужете го потажот топол или изладен, со малку чили, свеж коријандер или павлака по желба.
извор: Кармин.точка.мк