Причините што доведуваат до анксиозност не се единствени, туку комбинираното влијание на генетските и еколошките фактори.
Најчесто тоа е некаква траума, стрес или едноставно некој е таков тип на личност.
Сепак, она што многумина не го знаат е дека исхраната може да влијае на интензитетот на анксиозноста, односно одредени навики може да ја влошат.
Нутриционистката Наташа Ѓукиќ откри на што дополнително треба да се внимава:
„Анксиозното растројство може да биде последица на интензивен стрес, но и реакција на долгорочно акумулирање на помалку интензивен стрес. Главните симптоми на анксиозното растројство се страв и прекумерна загриженост, проследени со немир, напнатост, напади на паника, тешкотии со концентрирање, чувство на вина, слаб квалитет на спиење, чувство на слабост и замор, како и мускулна напнатост, главоболки, болка во градите и многу повеќе“.
Ова се навиките во исхраната кои треба да ги избегнувате:
-прескокнување на појадокот
-консумирање премногу шеќер
-премногу кофеин
-нередовни оброци
-опсесивно броење калории
-консумација на алкохол
Извор:Курир.мк