Главната состојба на тибетскиот чај е ѓумбирот, а за тој да биде ефикасен потребно е да го подготвувате свеж секој ден.
Тибетанците се познати како здрав и долговечен народ, па затоа не е чудно што нивната природна медицина се користи ширум светот, како помош покрај стандардното лекување.
Тибетскиот чај е познат како универзално средство за подобрување на здравјето и зајакнување на имунитетот, а сето тоа поради главната состојка – ѓумбирот.
Ѓумбирот има антивоспалителни и аналгетски својства, а поради останатите состојки и начинот на подготовка, помага во борбата против хроничниот умор и чувството на исцрпеност.
Периодот на промена на годишните времиња и наглите промени на времето се идеален почеток за консумација на овој напиток.
Еве од што се состои (оваа количина е доволна за 3 лица):
– 5 гр. рендан ѓумбир
– 2 лажици мед
– прстофат анасон
– прстофат мелена лута пиперка
– 2 лажици лимонов сок
– 2 л. вода
Подготовка:
Помешајте ги состојките во еден сад, па прелијте ги со зовриена вода. Пијте голтка по голтка во текот на целиот ден или по една шолја чај пред секој оброк.
Не оставајте го чајот за другиот ден, туку подготвувајте свеж секој ден.
извор:точка.ком.мк