Повеќето домаќинства во Македонија сакаат да подготвуваат салата од компири, а иако кај нас најчесто се служи како прилог со риба, всушност одлично оди со скара и печено месо.
На Балканот традиционално се подготвува со многу кромид, а Американците, на пример, не можат да ја замислат без мајонез!
Овојпат ви пренесуваме рецепт за мароканска салата од компир, која е слична на онаа која најчесто ја јадеме во Македонија, но е збогатена со интересни зачини како коријандер и мелен ким (индиски ким).
Потребни состојки:
– 1 кг. компири
– 20 гр. свежи листови магдонос (или коријандер)
– 3-4 лажици маслиново масло
– 2-3 лажици оцет
– 1 мал кромид
– 1-2 чешниња лук
– сол, бибер по желба
– мелен ким
извор:точка.ком.мк