Здрави закуски се пофалени за високото ниво на влакна, протеини и витамини. Секојдневното консумирање јаткасти плодови може да биде добро и за срцето, сугерира студија на научници од Шведска и Норвешка. Според „Дејли мејл“, консумацијата на грст или околу 30 грама јаткасти плодови дневно е поврзана со пониско ниво на холестерол и помал ризик од кардиоваскуларни болести, покажа студијата во која учествуваа речиси два милиони луѓе.
Исто така, редовното консумирање јаткасти плодови го намалува ризикот од смрт од срцев или мозочен удар за една четвртина, тврди тим од Универзитетот во Осло и Институтот Каролинска во Стокхолм. Но, се забележува дека малку луѓе јадат оваа количина на јаткасти плодови дневно.
Според истражувањата, Британците јадат само шест грама јаткасти плодови дневно, додека Американците само еден грам. Истражувачите прегледале 60 студии, во кои учествувале 1,9 милиони учесници, за да утврдат дали постои врска помеѓу консумирањето јаткасти плодови и ризикот од кардиоваскуларни болести, срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес тип 2. Една од нив, објавена во списанието Food and Nutrition, била пренесена да придонесе за новите нордиски насоки за исхрана.
Резултатите покажуваат дека луѓето кои консумирале многу јаткасти плодови, околу 30 грама дневно, имале 19 отсто помали шанси да заболат од кардиоваскуларни болести и 23 отсто помали шанси да умрат од тоа во споредба со оние кои јаделе помали количини и намирници.
Љубителите на јаткасти плодови исто така имале 18 отсто помали шанси да страдаат од срцеви заболувања и 25 отсто помали шанси да умрат од тоа. Ерик Арнесен, научник од Универзитетот во Осло и еден од главните автори на студијата, вели: „Ако јадете грст јаткасти плодови секој ден, што е околу 30 грама, ќе имате 20 до 25 отсто помал ризик од кардиоваскуларни болести.”
Извор: Курир.мк