Живот и Стил

Крофни подготвени по рецептот на нашите баби

Крофни подготвени по рецептот на нашите баби

Слатки залаци на кои никој не може да одолее.

Од кујната на баба доаѓа рецепт за воздушни и меки крофни.

Состојки:

15 гр квасец

200 мл млеко

1 лажичка шеќер

2 јајца

1 коцка путер

кора од лимон

3 лончиња од 200 гр брашно

Подготовка:

Квасецот издробете го со малку вода и шеќер. Јајцата изматете ги со жица за матење, додадете ги квасецот, путерот, малку сол, кората од лимон и брашното.

Замесете глатко тесто и оставете малку да нарасне. Поделете на квадрати, па свиткајте во топчиња и ставете на хартија за печење.

Оставете повторно малку да нарасне и испржете. Спуштете ги крофните со хартијата во масло, а потоа извадете ја хартијата по неколку секунди. Свртете кога ќе порумени.

Извадете со решеткаста лажица на хартија за да се впие вишокот маснотии. Посипете со ванила и шеќер во прав.

извор:курир.мк

To top