Живот и Стил

Колач со лаванда и лимон – летна посластица која мора да ја пробате!

Колач со лаванда и лимон – летна посластица која мора да ја пробате!

Тортата со лаванда и лимон е одлична за сервирање со попладневен чај или кафе, а може да се сервира и како десерт после ручек, во лето е совршен избор поради својата лесна текстура…

Состојки:

  • малку путер за подмачкување на плехот
  • 300 гр шеќер
  • лажичка сушена лаванда
  • 125 гр бело брашно
  • половина лажичка прашок за пециво и сода бикарбона
  • прстофат сол
  • 2 јајца
  • 250 гр грчки јогурт
  • 125 мл маслиново масло
  • рендана кора од лимон плус лажица сок од лимон
  • шеќер во прав
  • гранчиња свежа лаванда за сервирање.

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте го плехот за печење (тркалезен со дијаметар од 22 см) и ставете хартија за печење на дното.

Во блендер ставете ги шеќерот и лавандата и блендирајте додека лавандата не се иситни. Просејте го брашното, прашокот за пециво, сода бикарбоната и солта заедно во еден сад.

Потоа додадете ги лавандата и шеќерот. Во посебен сад изматете ги јајцата со јогуртот и маслото. Направете вдлабнување среде сувите состојки и постепено додавајте ги течните.

Додадете ја кората од лимон и сокот, но не мешајте премногу. Истурете ја смесата во подготвениот плех/калап. Печете 45-50 минути, извадете го колачот наопаку, излупете ја хартијата и оставете да се излади.

Посипете со шеќер во прав (или направете глазура) пред сервирање и украсете со гранчиња свежа лаванда.

Уживајте!