3 јајца
200 гр шеќер
100 гр пченкарен скроб
10 гр ванилин шеќер или малку екстракт од ванила
литар млеко
300 мл слатка павлака + 100 гр шеќер во прав (можете и да го изоставите од слатката павлака)
50-100 гр млеко, бело или темно чоколадо
Подготовка:
Измешајте ги јајцата, скробниот шеќер и ванилиниот шеќер со малку млеко и изматете со жица за матење.
Остатокот од млекото се става да се загрее и се додава смесата со јајцата. Гответе додека не се згусне, потоа тргнете го од оган и покријте го со фолија и оставете да се излади.
Кога ќе се излади, изматете со блендер.
Изматете ја павлаката со шеќерот во прав, па соединете ги двете смеси.
Истурете во плех или тавче со димензии 22 × 22 cm, израмнете го и изрендајте го чоколадото. Ставете го во фрижидер да се излади (најмалку половина час).
извор:попара.мк