Некои едноставно ќе кажат дека се работи за стара работа, но оние што ги прават првите независни чекори за готвење сигурно ќе најдат нешто за себе.
Тестенината е секогаш едноставно решение за брз ручек и вечера. Ако се придружите на покомплексен сос, тоа може да биде Екслузивно мезе, дури и за празнични оброци. Но, најдобриот сос во светот паѓа во водата, ако се меша со лошо варени тестенини.
И за да се избегне ова, само следете неколку совети.
- Вид на тестенини – Не сите тестенини се исти, обидете се со неколку различни производители и најди ги оние кои најмногу ви одговараат.
- Голем сад – Тестенините се разиграни – им треба простор за слободно движење. Една од најголемите грешки што може да направите е да ставите тестенини во мал сад. За половина килограм тестенини, најдобро е да земете тенџере со најмалку осум литри. Нема да ви треба капакот.
- Вода – Од сите страни бомбардирате за важноста на водата – пијте многу вода, вода ова, вода она. Тестенините мора да се готват во многу вода, да не дојде до моментот да се залепат. Околу половина килограм тестенини треба околу 7 литри вода. Дали мислите дека сме преувеличиле? Прашајте ги Италијанците.
- Сол – Треба да се додаде многу сол во целата таа вода. Тестенината е природно не солена, а најдобриот начин да се раствори рамномерно е да се додаде сол во водата. На 7 литри вода додадете една лажица морска сол.
- Мешање – Повремено се мешаат тестенините. Три до четири пати во 10 минути ќе биде доволно.
- Маслото – е сосема непотребно. Ако ги следите горенаведените упатства, тестенините нема да се залепат, а маслото само ќе ги направи мрсни, па сосот нема да биде добро фатен за ѕидовите на тестенините.
- Плакнење – Тестенините не смеат да се исплакнат. Водата во која тестенините се готват содржат скроб и придонесуваат за вкусот. Само истурете ги тестенини.
Кога ги готвиш тестенините вака,ред е да ги измешаш со некои вкусни додатоци.