Живот и Стил

Како прават Италијанците полнета пиперка? Една намирница сосема го менува вкусот на домашниот рецепт

Како прават Италијанците полнета пиперка? Една намирница сосема го менува вкусот на домашниот рецепт

Секоја домаќинка има свој рецепт за полнети пиперки, а во многу земји се подготвуваат на различни начини. Секој има своја трик-состојка која ги прави многу повкусни, а можеме да кажеме дека Италијанците ги подготвуваат најдобро. Ако ви се допаѓа нивната кујна, дефинитивно ќе ви се допадне овој рецепт за полнети пиперки. Користат пармезан и моцарела, но и пињоли. Нашите домаќинки ги користат при готвење, но овие јастиви семки од бор го прават секое јадење апсолутно неодоливо.

Состојки:

4 големи црвени или зелени пиперки
1 голем кромид
2 чешниња лук
1 лажица оригано
1/2 чаша пињоли
300 гр мелено месо
1/2 чаша ориз
1 јајце
2 лажици доматно пире
1/2 чаша свежо нане
1 китка магдонос
200 гр моцарела сирење
100 гр пармезан сирење

Подготовка:

Измијте ги пиперките, па пресечете ги на половина. Извадете ги семките и стеблото, па премачкајте ги со маслиново масло, внатре и надвор. Се редат во плех обложен со хартија за печење и се пече во загреана рерна на 200°C околу 20 минути.

Во тава на малку масло пропржете ги исечканите кромид и лук, како и ориганото. Кога кромидот ќе омекне, додадете ги пињолите и кратко тостирајте ги. Во сад измешајте мелено месо, кромид со пињоли, оризот што претходно сте го зготвиле, доматното пире, сечканото нане и магдоносот, пармезанот и јајцето. Зачинете по желба и сè убаво соединете.

Наполнете ги пиперките, а потоа посипете со рендана моцарела и печете во загреана рерна на 160°C околу 45 минути.

Извор: Курир.мк

To top