Живот и Стил

Едноставни додатоци кои секое јадење ќе го направат неодоливо

Едноставни додатоци кои секое јадење ќе го направат неодоливо

Уметноста на готвењето е како магија – мешаме состојки во различни пропорции и добиваме повеќе или помалку вкусен „резултат“. Но, она што е најинтересно е дека некои вообичаени зачини можат да се користат на сосема поинаков начин, што резултира со јадење со извонреден вкус. Ова се дел од тајните состојки благодарение на кои во себе ќе ги откриете новите Џејми Оливер или Масимо Ботура…

Сок од лимон

Немаме навика да користиме сок од лимон премногу често кога готвиме. Можеме малку да го исцедиме врз печена риба, на пример, но тоа е тоа. Сепак, лимонот може да биде исто толку важен како солта, а сокот од лимон ја прави храната помалку мрсна и тешка. Многу луѓе стандардно го додаваат во јадењата, а иако би помислиле дека лимонот ќе одземе од вкусот, тоа не е точно, бидејќи киселината само ќе ги истакне вкусовите на останатите состојки. Некои се колнат дека го користат при подготовка на пире од компири, додека други велат дека можете да спасите и презачинета храна со цедење на сок од лимон.

Масло од сусам

Маслото од сусам е богато со хранливи материи. Но, пред сè, тоа е познат по својот необичен вкус кој успешно ќе додаде ноти на азиски вкус на секое јадење благодарение на силниот мирис и вкус. Маслото од сусам е исто така супер вкусен додаток на маринадите, а со него успешно ќе ја заживеете секоја салата.

Цимет

Можеби се прашувате што е тајната. Секој знае дека циметот е апсолутно неопходен во печењето и речиси ниту еден десерт или колач не е комплетен без него. Сепак, циметот може да се додаде не само во слатките јадења, туку е и одличен додаток на разни меса и живина. Додадете цимет на мелено или кое било црвено месо. Не многу, само малку и уживајте во новиот, подобрен вкус.

Кафеав шеќер

Како и циметот, оваа состојка не мора да се користи само во пецива и слатки јадења. Го додава вистинскиот допир на сладост на сосовите, маринадите, па дури и сланината. Може да се користи за печење месо и гарантира убава кора откако ќе го извадите од рерна. Исто така, малку кафеав шеќер во солено јадење ќе ги излуди вашите гости на вечерата, додека вие само се смеете и не сакате да ја откриете тајната на добриот вкус…

Димена пиперка

Овој зачин е „братучед“ на слатката пиперка, но има вкусен чаден вкус. Можете да го додадете буквално на сè: месо, компири, чорба, дури и изматени јајца – ако ви се допаѓа вкусот на чад, се разбира. Сепак, лесно е да додадете премногу, па ако не сте го користеле досега, почнете со неколку прстофати. Исто така, ако барате сос за плескавица, измешајте чадена пиперка со мајонез и нема да погрешите…

извор:курир.мк

To top