Живот и Стил

Дали гумата за џвакање се смета за храна: Кои се нејзините здравствени придобивки и недостатоци?

Дали гумата за џвакање се смета за храна: Кои се нејзините здравствени придобивки и недостатоци?

Како ако не ја голтаме?

Што е сепак гумата за џвакање? Дали е храна? Не ја јадете, па одговорот е дека не е. Но, ако не е храна, тогаш што е тоа? И за што е?

Гумата за џвакање е уникатен вид на храна. Ќе се џвака подолго време, но нема да се проголта. Количината што може секој ден да ја ужива типичниот потрошувач на гуми за џвакање без шеќер носи помалку од 10 калории.

Научниците велат дека практиката на џвакање датира уште од каменото доба, кога имало чисто практична функција: гумата за џвакање била вид на лепак што се користел за правење алатки, а џвакањето ја правело поиздржлива. Доказите за тоа се пронајдени во античките цивилизации ширум светот, од модерна Скандинавија до Јужна Америка преку Грција.

Првата комерцијална гума за џвакање била произведена во САД во 1860-тите и се засновала на сок од смрека кој го џвакале раните Американци. Наскоро следеле бои и вкусови, а до почетокот на 20 век, гумата за џвакање се правела од синтетички материјали. Гумите за џвакање се појавиле во 1920-тите.

Одговорот на прашањето “Што е гумтаа за џвакање?” е ова: тоа е производ составен од гума – смола за џвакање, еластомер за флексибилност, восок за омекнување, со некој вид засладувач (шеќерен или вештачки), глицерин, арома, боја.

Диететичарот и нутриционист Ники Харт не е љубител на гуми за џвакање полни со шеќер бидејќи придонесуваат за расипување на забите, но вели дека оние без шеќер може да бидат корисни, пишува „Stuff“.

Харт, исто така, верува дека гумата за џвакање може да помогне да се „преболи“ друга орална фиксација како пушење.

Што се однесува до другите придобивки, науката е поделена, но има различни причини зошто џвакањето гума без шеќер може да делува како помош за губење на тежината. Некои истражувања покажаа дека џвакањето го зголемува протокот на крв во мозокот, што го зголемува пулсот и согорува дополнителни калории.

Нејзината поголема грижа е поврзана со ефектот врз дигестивниот тракт.

Суштинската состојка во секоја гума за џвакање без шеќер е нехранлив засладувач или замена за шеќер. Работите како сорбитол, полиол или аспартам се причината зошто гумата за џвакање носи предупредување дека прекумерното консумирање може да доведе до дијареа.

Ненутритивните засладувачи се особено лоши за луѓето кои имаат состојба како IBS, вели Харт, бидејќи тие можат да ги влошат симптомите. Можат и да предизвикаат гасови и надуеност. Прекумерното џвакање предизвикува и голтање воздух, што исто така може да предизвика надуеност.

Но, дали тоа е храна?

Според американската Администрација за храна и лекови (ФДА), гумата за џвакање се смета за храна бидејќи терминот „храна“ значи „сирова, варена или преработена супстанција за јадење, мраз, пијалок или состојка што се користи или е наменета за употреба или за продажба како целина или делумно за човечка исхрана или гума за џвакање“.

Извор:Курир.мк

To top