Ако сакате чизкејк, пробајте чизкејк од Баскија или Сан Себастијан, кремасто совршенство.Баскискиот или Сан Себастијан чизкејкот е вистинско слатко совршенство и одлична алтернатива за љубителите на трислојниот чизкејк (основа од овошје, крем и бисквит). Потекнувајќи од истоимениот град во баскискиот регион во Шпанија, рецептот го создал Сантијаго Ривера за неговиот ресторан во Сан Себастијан.
Ако сакате чизкејк, пробајте чизкејк од Баскија или Сан Себастијан, кремасто совршенство.Баскискиот или Сан Себастијан чизкејкот е вистинско слатко совршенство и одлична алтернатива за љубителите на трислојниот чизкејк (основа од овошје, крем и бисквит). Потекнувајќи од истоимениот град во баскискиот регион во Шпанија, рецептот го создал Сантијаго Ривера за неговиот ресторан во Сан Себастијан.
За некои, оваа торта е уште попопуларна од класичната Њујорк, а се разликува по тоа што нема подлога за бисквити; состојките се мешаат и веднаш се истураат во калапот, а чизкејкот има лесна текстура, додека се создава неверојатна кора од карамела и има сличен изглед на крем бруле.
Еве еден од рецептите Сан Себастијан чизкејкот, кој е популарен на TikTok.
Состојки:
500 грама маскарпоне сирење
200 грама крем сирење
400 мл слатка павлака
3 јајца
100 грама шеќер
30 грама брашно
арома на ванила
Подготовка:
Измешајте го сирењето маскарпоне со крем сирењето и шеќерот, па изматете. Додадете ги јајцата и продолжете со мешањето, а потоа слатката павлака, ванилата и малку брашно.
Смесата без грутки истурете ја во обложен калап и печете 45 минути на 220 степени. По печењето почекајте да се излади и послужете со прелив.
извор:курир.мк
фото:Freepik