Живот и Стил

Брзи тортиљи со тиквички и сирење: Може да се јадат за доручек, ручек или вечера!

Брзи тортиљи со тиквички и сирење: Може да се јадат за доручек, ручек или вечера!

Со оглед на тоа дека сезоната на тиквички е во полн ек, искористете ја за да направите најразлични вкусни јадења. Меѓу нив е и оваа брза и едноставна тортиља со тиквички и сирење, која е хит бидејќи може да се јаде за појадок, ручек и/или вечера.

Состојки:

1 среден кромид
2 средни тиквички
200 г варена пченка
2 големи јајца
200 г рендана гауда или сирење по желба
50 г рендан пармезан или грана падано сирење
4 големи тортиљи
сол и црн пипер
маслиново масло

Подготовка:

1. Кромидот ситно исечкајте го. Пропржете го на две или три лажици маслиново масло. Додадете ги тиквичките кои претходно ги измивте, излупивте и исечкате на помали коцки или ленти. Доколку имате домашни неизлупени тиквички, слободно оставете ја кожата на нив. Посолете, бибер и динстајте ги кромидот и тиквичките пет минути.

2. Изматете ги јајцата и истурете ги во садот со тиквичките и кромидот. Кога ќе се направат јајцата, тргнете ги од оган и додајте ја сварената пченка и пармезанот или граната падано и измешајте. Подгответе голема тава и истурете малку маслиново масло во неа и загрејте ја на средно висока температура.

3.На чинија ставете една тортилја, посипете ја со малку изрендана гауда, намачкајте половина од смесата со тиквички и јајца, повторно посипете со сирење и покријте ја со друга тортиља. Внимателно префрлете ги тортиљите во тавата и прво пржете од едната страна две до три минути. Потоа превртете ја на другата страна и исто така печете две до три минути додека сирењето не почне да се топи. При печењето слободно стиснете ги тортиљите за полесно да се залепат. Постапката повторете ја со останатите тортиљи и филот. Кога ќе се испечат, исечете ги на триаголници и послужете.

Извор: Курир

To top