Живот и Стил

Брз ручек- пилешки ќофтиња во сос

Брз ручек- пилешки ќофтиња во сос

Тешко дека некој би одолеал на мини бомбици (ќофтиња) од пилешко месо, а вреди да ги пробаат и оние што се толку искусни во кујна.

Пилешко месо со малку сланина, потопено во сос е идеален ручек, а за уште побогат вкус, може да ги комбинирате со тестенини.

Се што ви е потребно е:

  • За бомбици:
    1 лажица масло
    1 кромид, сечкан на коцки
    1 чешне лук, ситно сечкано
    300 g пилешко месо (мелено)
    малку сланина, сечкана ситно (по желба)
    Сол и бибер
    1 јајце
    1/2Лебни трошки

За сос:

  • 1 лажица путер
    1 лажица брашно
    400 гр хопла за готвење
    Рендана кора од 1 лимон

Ставете го маслото во тавче на средно загреана рингла и запржете ги малку кромидот и лукот додека не добијат златеста боја, а потоа тргнете ги од оган.

Во сад, ставете го меленото пилешко, сланината, сол и бибер и мешајте додека не се соедини смесата. Потоа додадете ги кромидот, лукот, јајцето и лебните трошки и соединете ја смесата.

Од смесата обликувајте мали топчиња и ставајте ги во тавче со малку маслинов зејтин. Кога ќе фатат боја, тргнете ги настрана.

Во истото тавче, стопете го путерот, додадете брашно и мешајте додека се растопи. Потоа додадете ја хоплата, лимоновата кора, сол, бибер и гответе додека не стане кремаста смесата.

Додадете ги топчињата, наросете со магдонос и сервирајте ги со тестенини или со друго јадење по желба.

To top