Живот и Стил

Брз рецепт за посни, неутрални кифли што можете да ги јадете со сè

Брз рецепт за посни, неутрални кифли што можете да ги јадете со сè

Вкусни, едноставни и посни кифли можете да ги јадете солени или благи.

  • Состојки:
    400 мл млака вода
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка куркума
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка оцет
  • 20 гр свеж квасец
  • 700-750 гр брашно
  • 1 прашак за пециво

За мачкање:

  • 100 мл вода
  • 1 лажица брашно
  • малку сол

Подготовка:

Измешајте го квасецот и шеќерот со малку млака вода. Додадете куркума, преостаната вода и оцет. Истурете половина од брашното, прашок за пециво и сол во сад, а потоа започнете да го месите тестото, постепено додавајќи го остатокот од брашното.

Оставете го тестото 30 минути.

Промешајте, поделете на два дела и истегнете. На истегнатото тесто исечете ги триаголниците и завиткајте ги во ролни.

Наредете ги пецивата во плех за печење и оставете ги уште половина час. Варете вода, сол и брашно, и додека е жешко, премачкајте ги ролатите, па печете ги 30 минути на 200 степени.

Пријатно!

To top