Вкусни, едноставни и посни кифли можете да ги јадете солени или благи.
- Состојки:
400 мл млака вода - 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка куркума
- 2 лажички сол
- 1 лажичка оцет
- 20 гр свеж квасец
- 700-750 гр брашно
- 1 прашак за пециво
За мачкање:
- 100 мл вода
- 1 лажица брашно
- малку сол
Подготовка:
Измешајте го квасецот и шеќерот со малку млака вода. Додадете куркума, преостаната вода и оцет. Истурете половина од брашното, прашок за пециво и сол во сад, а потоа започнете да го месите тестото, постепено додавајќи го остатокот од брашното.
Оставете го тестото 30 минути.
Промешајте, поделете на два дела и истегнете. На истегнатото тесто исечете ги триаголниците и завиткајте ги во ролни.
Наредете ги пецивата во плех за печење и оставете ги уште половина час. Варете вода, сол и брашно, и додека е жешко, премачкајте ги ролатите, па печете ги 30 минути на 200 степени.
Пријатно!