Живот и Стил

Без квасец и јајца, готови за 15 минути: Рецепт за домашни крофни кои се топат во устата

Без квасец и јајца, готови за 15 минути: Рецепт за домашни крофни кои се топат во устата

Ако размислувате со што да се почестите по напорен ден на работа, имаме идеја.

Овие домашни крофни имаат вкус исто како оние од пекарницата, а одличната работа е што можете да ги направите дома за само 15 минути.

Една мерка ќе направи 35 крофни, па размислете веднаш да направите двојна мерка.

Состојки:

1 1/4 чаши брашно
2 лажички прашок за пециво
1/4 лажичка сол
1/2 чаша матеница
1/4 чаша шеќер
3 лажици стопен путер
3-4 чаши масло за пржење

Подготовка:

Во средна чинија измешајте ги сувите состојки: брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта.

Посебно изматете ги матеницата и стопениот путер.

Во садот со сувите состојки истурете ја смесата со матеницата и путерот и измешајте додека не се соединат.

Кога ќе го измесите тестото, крофните треба да бидат колку 1/2 лажица. Од тестото што сте го извадиле направете топка, па ставете ја да се пржи.

Пржете ги на врело масло додека не поруменат, па превртете ги и повторно пржете ги додека не поруменат од другата страна.

Ставете ги на салфетка за да се впијат маснотиите, а потоа валкајте ги во шеќер.

Извор: Курир.мк

To top