Потребни состојки:
400 грама свеж карфиол
200 грама лебни трошки
50 грама брашно од наут
10 лажици вода
1 лажица сок од лимон или лимета
1 лажичка ким
1 лажичка лук во прав
сол и бибер по желба
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 200 степени целзиусови.
2. Исечете го карфиолот на парчиња и измијте ги и оставете ги да се исушат.
3. Во друг сад измешајте го брашното од наут со водата и сокот од лимета. Додадете сол и бибер по желба.
4. Во друг сад измешајте ги лебните трошки со малку сол, ким и лук во прав.
5. Парчињата карфиол потопете ги во садот со брашното, а потоа во садот со лебните трошки.
6. Вака подготвените парчиња карфиол ставете ги на хартија за печење, а потоа во рерна да се печат околу 30 до 40 минути додека карфиолот не стане крцкав. Не заборавајте во текот на печењето да ги превртите парчињата карфиол за рамномерно да се испечат.
7. Послужете со сос по желба. На здравје!
Откако го прочитавте нашиот рецепт за крцкав карфиол, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за пире од карфиол.
извор:kafepzauza/punkufer.dnevnik.hr