Живот и Стил

„Атом“: Популарно мезе во турската кујна

„Атом“: Популарно мезе во турската кујна

Ова мезе е наречено „Атом“ затоа што се прави со најлутите пиперки од турската кујна. Како што можеби знаете, консумирањето лути пиперки има ефект на зајакнување на апетитот и поради оваа причина повеќето од рестораните нудат „Атом“ мезе во своето мени.

Потребни состојки:
500 милилитри јогурт/павлака
1 чешне лук, мелен или по вкус
1 лажица маслиново масло
1 лажица путер
5 суви и лути пиперки

Начин на подготовка:
Ставете го јогуртот во сад и додадете го мелениот лук. Потоа, измешајте ги добро.
Ставете путер и маслиново масло во тава и мешајте додека путерот не се стопи добро. Потоа додадете ги сувите пиперки и пржете околу 1-2 минути на средна топлина.
Распределете ја смесата со пиперките врз јогуртот рамномерно со лажица. Уживајте!

извор:кафе пауза.мк

To top