Немате идеја што да зготвите за ручек? Ние го имаме вистинското решение за Вас.
На денешната трпеза ви предложуваме Црвени полнети пиперки од кои ќе ги излижете прстите.
Потребни состојки:
- 500 gr. говедско мелено месо;
- 10 ајварски црвени пиперки;
- 2 компира;
- 1 главица кромид;
- 3 шаки ориз;
- 1 лажичка сол;
- 2 лажички вегета;
- малку бибер;
- една лажичка црвен пипер во прав;
- зејтин;
- 1 ипол литар врела вода.
Подготовка:
- Измијте ги пиперките и компирот. Од пиперките извадете ги дршките и ослободете се од семето на пиперката. Откако ќе завршите со пиперките, тогаш излупете ги компирите и исецкајте ги на крукчиња.
- Исецкајте го кромидот на ситно и додадете масло, ставете на оган и испржете го. Пред да порумени кромидот додадете го меленото месо, додадете сол,вегета, бибер и црвен пипер. Пржете се додека месото не се испржи убаво, а потоа додадете го оризот, пржете уште една минута и тргнете ја смесата од оган.
- Наполнете ги црвените пиперки со смесата и затворете ги со кругче компир.
- Полијте ги пиперките со врела вода, додадете во водата една лажичка вегета. Преотанатиот компир исечете го на ситно и додадете го во водата.
- Ставете алуминиумска фолија врз садот во кој се полнетите пиперки и ставете ги во претходно загреана рерна на 200 степени.
- Гответе 1 ипол час.
Пријатен апетит!!!