1. Започнете го денот со една порција на свежо овошје и чаша сок. Зошто?
Со цел да се поттикне мокрење и да се елиминираат токсините и нус-производите од телото.
2. Кога да јадете овошје?
Во утринските часови, како прв оброк !
Овошје треба да се јаде 1/2 – 1 час пред оброкот или 3 часа по ручекот ! Зошто? Овошје е лесно сварливо и ако се јаде веднаш по оброкот гние од храната што претходно сме ја конзумирале.
3. Овошје може да се јаде и навачер, но наутро како прв оброк е најпрепорачливо затоа што не е добро да јадете тешка и долговарлива храна за појадок Зашто?
Нашето тело има циклична структура.
1. Од 4-5 сум до 12:00 се чисти од сите нус-производи и токсини.
2. Од 12 часа до 20 часа нашиот организам прима храна.
3. Од 20 часот до 4-5 во утринските часови нашето тело ја користи храната која се внесува и хранливите материи од неа.
4. Концентрирани протеини (месо, живина, риба) не консумирајте во ист оброк со концентрирани јаглехидрати (тестенини, ориз, компири). Зошто?
Научниците откриле дека кога се внесуваат заедно имаат обратен ефект и целокупното нивно дејство е слабо. На пример, риба, месо или живина јадете заедно со порција на салата, исто така тестенини, ориз или компири консумираат со обилен тањир од салата!
5. Секој ден, јадете балансирани (биолошко ефективни) дневни оброци. Зошто?
Со цел да ги внесете во вашиот организам потребните хранливи материи – протеини, јаглехидрати, незаситени масти, течности!
6. Кога да се земе последниот дневен оброк и зошто?
Минимум 3-4 часа пред спиење, со цел да се минимизира притисокот врз телото пред спиење и одмор!
7. Во подготовка на оброци треба да се употребуваат т.н.. – ладно цедени масла, како што се маслиновото, сончоглед и соја масла. Зошто?
Бидејќи овие масла се одличен извор на корисни незаситени масни киселини, неопходни за организмот.
8. Вашата телесна тежина поделете ја со 8 и ќе го добиете бараниот бројот на дневните чаши течност (2 дл) кои се непоходни да ги испиете. (Ако вашата телесна тежина е 72 килограми, тоа значи дека ќе пијат 9×2 дл, 1 I-800.
Набљудувајте ја вашата урината ако е светла и транспарентна, тоа е знак дека пиете доволно течности. Ако урината е густа –и со жолта боја, итно Започнете да пиете најмалку 1,5 до 2 литри течност на ден!
9. Се грижите да внесете доволно, но не премногу (не повеќе од 25 g) од влакна од различни извори! Јадете тестенини, ориз, компири и овошје! Зошто?
Влакната го штитат срцевиот мускул, дигестивниот систем го заздравуваат, ја одржуваат оптимална тежина и дозволениот холестерол, ја спречуваат појавата на висок крвен притисок и дијабетес, венски заболувања и рак.
10. Јадете по можност свежа храна (не замрзнат), сезонски одгледувана во нашата област, таа се одгледува без пестициди и ѓубрива!
11. Пиј те свежо млеко (не е трајно, има голем број на хемикалии) и ферментирани млечни производи: кефир, пробиотици и сурутка.
12. Јадете риба барем два пати неделно, затоа што таа е лесно сварлива и е богата со есенцијални амино киселини, есенцијални масти, како и витамини и минерали.
13. Секојдневно консумирајте ги дополнителните сугерирани дози на витамин Ц, Е, комплекс витамини и минерали и олигоелементи. Зошто?
Бидејќи кај старите луѓе тешко може да се апсорбира од храната и сите потребни микронутриенти.
14. Задолжително секоjдневно треба да имате умерена физичка активност – одење, возење велосипед, пливање, гимнастика и фитнес.
15. Трудате се во семејството, соседството и во вашата животна средина, каде што живеете да се ширитепозитивна енергија. Така ќе го избегнете стресот и пред се ќе го зачува своето здравје.