Живот и Стил

Не ви треба мајонез: Рецепт за совршено кремасти полнети јајца

Не ви треба мајонез: Рецепт за совршено кремасти полнети јајца

Полнетите јајца се популарно мезе кое потекнува од антички Рим. Јајцата се вареле, а потоа се мешале со различни сосови и зачини и се служеле за време на големи гозби.

Полнетите јајца се популарен избор и денес – тврдо варените јајца се сечат на половина, жолчката се меша со мајонез и зачини, а со оваа смеса повторно се полнат половините од белката.

За да уживате во кремастите полнети јајца, не ви треба ниту грам мајонез.

Наместо тоа, можете да користите зрело авокадо, кое на смесата и дава свиленкаста текстура. Имајте на ум дека рецептот ќе работи само ако имате на располагање зрело и меко авокадо.

Состојки:

6 големи јајца
1 авокадо
2 супени лажици свежо исцеден сок од лимета
1 лажица сечкан власец
1 лажичка лук во прав
сол и бибер по желба
пржени парчиња сланина по желба

Подготовка:

Гответе тврдо варени јајца. За ова ќе треба да ги варите во топла вода околу 10 до 12 минути.
Префрлете ги во сад со мраз и оставете ги да се изладат пред да ги излупите.
Исечете ги јајцата на половина.
Одделете ја жолчката од сварената белка.
Измешајте ги жолчките со авокадото. Зачинете со сол, бибер, лук во прав и сок од лимета. Во кремаста смеса по желба можете да додадете и малку сечкан власец.
Со добиената смеса наполнете ги половините од варените јајца.
Врз јајцата можете да додадете пржени парчиња сланина.

Добар апетит!

To top