Излегува дека алуминиумската фолија не е идеална за складирање на остатоци од храна. Еве зошто и што треба да користите наместо тоа.
Излегува дека алуминиумската фолија не е идеална за складирање на остатоци од храна. Еве зошто и што треба да користите наместо тоа.
Оладените остатоци обично траат до четири дена ако се складираат правилно. За повеќето луѓе, покривањето на чинија со фолија и ставањето во фрижидер е брз и лесен начин за складирање на храната, пренесува Reader’s Digest.
Зошто не треба да користите алуминиумска фолија за остатоци?
Исто како што ни треба воздух за да дишеме, на бактериите им треба воздух за да напредуваат. Некои бактерии како што се стафилокока и бацилус цереус, кои предизвикуваат болести предизвикани од храна, произведуваат токсини кои не се уништуваат со високи температури за готвење. Кога топол оброк се остава на собна температура повеќе од два часа, бактериите брзо се развиваат.
Користењето алуминиумска фолија за покривање на храната го носи истиот ризик бидејќи не ја заштитува целосно вашата храна од воздухот. „Кога воздухот е присутен, тој им овозможува на бактериите да растат побрзо, така што навистина треба да набавите вистински садови и соодветно да ги пакувате работите“, вели Линдзи Мелоун, регистриран диететичар во Клиниката во Кливленд.
Ако ги чувате тие остатоци, еве неколку упатства за безбедно нивно пакување:
Секогаш затворајте ги во плитки, херметички садови за да го забрзате процесот на ладење и да спречите развој на бактерии во вашата храна.
Погрижете се да ја ставите храната во фрижидер во рок од два часа, пред бактериите да ја уништат. Млечните и месните производи се особено склони кон раст на бактерии, што уште еднаш покажува колку е важно да се користат херметички затворени садови за сите остатоци од храна.
Фрлете ја секоја храна што е оставена надвор повеќе од два часа.
Внимавајте на храната што не треба да ја ставате во фрижидер.
„Ако ви преостанува многу храна, најпаметно би било да ставите дел од неа во фрижидер, а потоа многу убаво да спакувате во херметички садови и да ја ставите во замрзнувач“, вели Мелоун. „И тогаш кога ќе бидете подготвени да јадете, извадете го.“
Што да се користи за безбедно складирање на остатоците?
Безбедно чување на остатоците значи наоѓање на квалитетни садови за остатоци. Уште подобро, одлучете се за еколошки кутии за повеќекратна употреба направени од стакло, силикон за храна и пластика за повеќекратна употреба. Тие можат да ви заштедат пари покрај тоа што ќе ги зачуваат вашите остатоци од расипување.
извор:курир.мк
фото:Freepik