За време на празничната сезона, кремастите салати се омилен дел од мезето за многу луѓе, заедно со кнедли, солени колачи и разни дијакони. Имаме предлог за еден таков рецепт, кој е толку вкусен што можете да го послужите како дел од трпезата, но и да го јадете за појадок, ручек, вечера…
Комбинацијата на вкусови дава неверојатна сладост, крцкање и арома, па нема сомнеж дека ќе уживате во правењето на оваа салата.
Плус, тој е неверојатно лесно за правење, а најмногу што треба да направите е да почекате додека пилешкото да се свари!
Состојки:
250 гр пилешко филе
100 гр печени кикирики
2 лажици сусам
4 кисели краставички
350 гр грчки јогурт
1 кафена лажичка сенф
сол, бибер (по вкус)
Подготовка:
Пилешкото сварете го, па измелете го во блендер и исечкајте го.
Исечкајте ги и кикириките.
Краставиците исечкајте ги и измешајте ги сите состојки.
Пропржете го сусамот, па посипете го врз салатата.
Извор: Попара.мк