Овој познат рецепт кој го направила калуѓерката Хилдегард фон Бинген, која живеела пред 800 години и починала на 81-годишна возраст.
Овој лек за срцето се покажал како многу делотворен кај сите срцеви болести и заболувања. Се користи кога ќе почувствувате срцеви тегоби како бодежи, прескокнување на срцето, треперење.
Потребно ви е:
10 свежи китки магдонос (без корен)
еден литар домашно црно или бело вино
2 лажици вински оцет
300 грама природен мед
Магдоносот заедно ставете го во еден литар чисто природно вино и додадете 1-2 лажици чист вински оцет.
Варете ги состојките на тивок оган 10 минути, а потоа додадете 300 грама природен мед и оставете полека да се вари 4 минути. Потоа сето ова ставете го во стаклени шишиња и добро затворете. Талогото кој ќе се создаде не е штетен и слоодно може да се пие.
Напитокот се користи секојдневно по една супена лажица се додека тегобите не престанат. За потешки болести потребно е да се користи подолг временски период.
извор:курир.мк