Неодамна нè преплавија рецепти во кои состојките се ставаат една врз друга или една до друга во само еден сад за печење. Не може да биде поедноставно… но вкусот обично не е многу добар. Очигледно не смислуваме комплицирани рецепти без причина.
Но, овој рецепт е слично толку едноставен, а резултатот е навистина многу многу добар сос за паста. Секако, количината на зачините и пикантноста можете да ја прилагодите по ваш вкус, за уште покремаст сос, пастата може да ја премачкате со малку од водата во која се варела.
Потребни се десет минути за подготовка, половина час за печење – и тоа е тоа. Брзо, добро, а сепак доста ефикасно.
Состојки:
550 гр чери домати
1 мал кромид, исечен на четвртини
3 чешниња лук, мелени
125 ml екстра девствено маслиново масло
сол
прстофат мелен лут пипер или чили снегулки
250 гр фета сирење, на парче
3 гранчиња свежа мајчина душица
280 гр тестенини
кора од 1 лимон (по избор), изрендана
свеж босилек (по желба), за декорација
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во средна тава за печење ставете ги доматите од цреша, кромидот, лукот и маслото (тргнете една 1 лажица од него на страна). Зачинете со сол и лута бибер и измешајте.
Ставете го фета сирењето во центарот на смесата од домати и прелијте го со преостанатата 1 лажица масло. На фетата ставете гранчиња мајчина душица. Печете 40 до 45 минути, додека доматите не пукнат и фета сирењето не добие боја.
Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето. Одделете ½ чаша вода за готвење и процедете.
Додадете ги сварените тестенини, водата за готвење и кората од лимон (по избор) во садот за печење со доматите и фетата и мешајте додека не се соединат.
Украсете со босилек и послужете.
извор:popara.mk