Живот и Стил

Пилешко од рерна во теријаки сос: Задоволство за сите сетила

Пилешко од рерна во теријаки сос: Задоволство за сите сетила

Теријаки сосот може да се најде во повеќето продавници, а во комбинација со мед, маслиново масло, лук и сусам, ќе добиете вкусна маринада…

Теријаки сосот е јапонски сос кој традиционално се користи за маринирање и глазирање храна, а се состои од соја сос, шеќер, мирин (слатко јапонско вино) и саке (јапонски алкохолен пијалок). Еве еден лесен рецепт за пилешко печено во рерна со сос од теријаки.

Состојки:

пилешко филе или батаци со крабатакци (може и крилца)

1/4 шолја теријаки сос

2 лажици мед

лажица соја сос

лажица маслиново масло

2 чешниња лук, сецкан

една лажица сусам

сол и бибер по вкус

Подготовка:

Измешајте ги теријаки сосот, медот, соја сосот, маслиновото масло, лукот, солта и биберот во сад додека смесата не се изедначи. Земете го пилешкото и ставете го во огноотпорен сад за печење. Истурете половина од смесата со сос врз пилешкото и оставете да отстои во маринадата околу 30 минути. Загрејте ја рерната на 200 степени. Посипете го сусамот врз пилешкото и печете во рерна околу 50 минути или додека не порумени. Извадете го пилешкото од рерната и оставете го да отстои неколку минути. Послужете со остатокот од теријаки сосот како прелив и уживајте!

Забелешка: Овој рецепт можете да го прилагодите на вашите вкусови и потреби, на пример со додавање други зачини или зеленчук во тепсијата заедно со месото.

извор:курир.мк

To top