Иако орзото се базира на италијански јачмен, тука се работи за тестенините од гриз кои само изгледаат слично на житарките со кои го делат своето име. Се појавија во средината на минатиот век, а во последните години се здобија со голема популарност.
Традиционално се готват во супи и се честа состојка во медитеранската кујна, а поради одличната текстура ги впиваат аромите и често се користат за „лажно рижото“ и прекрасно одат со путер, лимон, маслиново масло и билки.
Ви носиме таков рецепт кој мириса толку добро што можеби дури и ќе зажалите што сте го изеле подготвеното јадење. Подготовката е едноставна и брза – ве делат само 15 минути од уживањето во ова вкусно јадење. Но, не го прифаќајте нашиот збор за тоа, обидете се сами.
Состојки:
4 супени лажици маслиново масло
2 главици кромид, излупени и ситно сецкани
2 големи чешниња лук, ситно сецкани
450 гр орзо тестенини
1300 мл супа од зеленчук (или 1 коцка зеленчук + вода)
1 лажичка сечкана свежа мајчина душица
1 мала шака бебешки спанаќ
50 гр путер
сок од 1 лимон
кора од 1 лимон, изрендана
сол
црн пипер, свежо мелен
Подготовка:
Загрејте го маслото во тенџере на средна топлина и нежно испржете го кромидот додека не стане стаклен. Додадете сол и лук и пржете уште една минута.
Додадете ги орзо тестенините и убаво измешајте.
Додадете четвртина од супата и намалете ја топлината. Продолжете со додавање на супата, по малку, цело време мешајќи додека тестенините не ја впијат целата течност и не бидат меки, но не преварени.
Измешајте ги мајчината душица, путерот, кората од лимон и сокот, а на крајот и бебешкиот спанаќ.
Зачинете со сол и бибер и послужете веднаш.
Извор: Курир.мк